ДАН ТЕНЕВ - ЖЕЛЕЗЕН ОРДЕН ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО 2015


2015 1 май the fridge Дан Тенев железен орден 2015

дан тенев -числови редици галерия

дан тенев -числови редици видео

2015_04_05_iron_cross_ Novinar
2015_pik_iron_cross_vruchvane
2015_bgnes _iron_cross_vruchvane

 

 

 

Кога:
01.05.2015 от 19.00 часа

Къде: 
The fridge & Haspel
бул.  Мадрид №8, София
Е.thefridge@mail.bg
М. +359 878 658 803
А. бул.Мадрид 8, София, България, п.к.1303

Какво:

Железен орден за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ  2015
Друг/ият/ път
Съвременната действителност предлага различни пътища на изкуството и културата, които са модификации на две състояния – официалното изкуство + мейнстрийм и маргиналното изкуство + ъндърграунд.
Основаването на ”Железният орден” преди пет години заяви една възможност за търсене на друг път за легитимиране на хора, идеи и изкуство,  които по никакъв начин не могат да се определят като маргинални,  нито са разпознати от официалните репрезентативни канали на обществото като важна част като опит за надмогване на провинциалността на битието на деградираща културна идентичност на популация в рамките на 110 хил кв.км с разядена/ерозирала/ ценностна система, чиито свлачища са все повече и по-мащабни. Пътищата в културата и изкуството са блокирани от свличащи се маси с различни имена и жанрове – „Комиците”, риалити формати, умилителни картини с пейзажи, снимки на кучета, деца, манджи...жълтото не е жълто, а калта е версия на истината за живота ни, Слави  може би е бинев може  и да е трифонов. Телевизионни свлачища, култура на свлачища. .Репрезенативните магистрали на културата впечатляват единствено с дупки, липси и кръпки. . Железният орден търси друг път .
На първи май 2015 може да се проследи един път, който тръгва от едно село в региона на Димитровград, преодолява локалното, без да се задържа в него и става глобален, при това буквално, през съвременните сателитни технологии за наблюдение. Земята се оказва поле за изкуство. Човешкото като потребност от създаване на смисъл  има свойството да преодолява собствените си граници на мислимото. Пътят излиза извън орбитата на Земята, пак буквално, -мащабът на мислимото като изкуство се разполага в Слънчевата система.Артистът посмява да мисли немислимото, като човешко.
Връчването на седмия железен орден е на 1-ви май 2015 в the fridge /бул Мадрид №8 от 19часа в рамките на празненствата „Машина” на фестивала  „София Ъндърграунд”.Освен присъствето на номинирания за железен орден 2015 е осигурен за прожекция  и документален филм /20 мин./ за неговите проекти и реализации.

История
https://youtu.be/2uiJTempOl8

Носители на отличието от основаването му са:

2010
Първи  кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство;

2011  
Д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни проекти като  „Другият аромат” , „Колоритът задължителен”,  Corpus Alienum”,  „Скрита триизмерност”,  „Вагон за особено внимание” , „В защита на твърдия материал” , „Движение с черна кутия”,  „Двигатели с регионално предназначение”  - изложби, артистични дейности и акции, с които  авторът изпробва как да се мисли ролята на изкуството в осъзнаване на съвременните реалности.

2012
Орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и популяризирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса , хепънинга и инсталацията.

2013
Иво Димчев. За изключителен световен принос към съвременните пърформативни практики./просто е голям/

2014
Росица Гецова и Спартак Дерменджиев
Росица Гецова като автор и организатор на културно пространство – галерия „Аросита”, фокусирано върху стойностно представяне на актуално изкуство в неговото многообразие;
Спартак Дерменджиев

Но вероятността намерението да прозвучи като реплика от култов  филм „Куче в чекмедже” става все по-голяма – „Татко ми обеща да ми купи колело, ама друг път”.